Συλλογή και διαλογή αυγών για εκκόλαψη.

Για μία επιτυχημένη εκκόλαψη σε κλωσομηχανή είναι πολύ σημαντικό να δώσετε προσοχή σε όλα τα στάδια της διαδικασίας καθώς όλα έχουν ιδιαίτερη σημασία και είναι καθοριστικά για την εξέλιξη και το αποτέλεσμα.
Το πρώτο στάδιο και αρκετά σημαντικό, είναι αυτό της συλλογής και επιλογής των αυγών. Ποια αυγά πρέπει να κρατήσετε ούτως ώστε να έχετε καλά αποτελέσματα.
Μερικές συμβουλές:
  • Τα αυγά θα πρέπει να είναι καθαρά. Στα καθαρά δεν θα χρειαστεί να επέμβετε καθόλου, η φύση τα έχει θωρακίσει με μία λεπτή μεμβράνη, την επιδερμίδα, που το προστατεύει από τα βακτήρια αλλά και από την απώλεια υγρασίας. Αν δεν είναι καθαρά, τότε το καλύτερο θα είναι να αποφεύγεται η χρήση τους για εκκόλαψη. Αν είναι λίγο λερωμένα θα πρέπει να τα καθαρίσετε με ένα στεγνό και καθαρό πανί ή με χαρτί κουζίνας ή με κάποιο απολυμαντικό του εμπορίου ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης. Απαγορεύεται να πλύνετε τα αυγά γιατί με το πλύσιμο θα φύγει η εξωτερική μεμβράνη του αυγού.
    Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε πριν την διαδικασία της συλλογής αυγών είναι να καθαρίσετε τις φωλιές και το κοτέτσι ούτως ώστε να παίρνετε καθαρά αυγά για να μην χρειάζεται να επέμβετε καθόλου.
  • Συλλέγετε τα αυγά τακτικά, δύο τρείς φορές την ημέρα και το συντομότερο δυνατόν. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την εκκολαπτικότητα του αυγού, αν έχει πολύ κρύο τότε καταστρέφεται το έμβρυο και αν έχει πολλή ζέστη προκαλείται η ανάπτυξη του.
  • Τα αυγά δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλα ούτε πολύ μικρά, ιδανικά το βάρος κυμαίνεται από 50 ως 60 γραμμάρια. Τα μεγάλα αυγά δεν εκκολάπτονται σωστά και τα μικρά δίνουν μικρούς νεοσσούς.
  • Τα αυγά δεν πρέπει να έχουν ραγισμένο κέλυφος γιατί το ραγισμένο κέλυφος δεν έχει την δυνατότητα να συγκρατήσει την απαραίτητη υγρασία που χρειάζεται για να την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, επίσης από το ραγισμένο κέλυφος εισέρχονται παθογόνοι οργανισμοί που μπορούν να βλάψουν το έμβρυο.
  • Το κέλυφος δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτό για τον ίδιο λόγο με το ραγισμένο, γιατί αυξάνεται η απώλεια υγρασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου