Επώαση - Εκκόλαψη

Το στάδιο της επώασης είναι μείζονος σημασίας και θέλει την αμέριστη προσοχή μας καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί το αποτέλεσμα, ωστόσο δεν πρέπει να μας τρομάζει, ακόμα και οι πιο άπειροι μπορούν πολύ εύκολα να καταφέρουν τεράστια επιτυχία χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Επώαση στην βιολογία είναι το χρονικό διάστημα από την γονιμοποίηση του αυγού ως το τελευταίο στάδιο της εκκόλαψης του νεοσσού.
Οι κανόνες και μερικές χρήσιμες συμβουλές:
Απολύμανση εκκολαπτικής.
Η απολύμανση είναι μία απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να γίνεται δύο φορές, μία πριν και μία μετά την εκκόλαψη. Μπορεί να γίνει εύκολα είτε με κάποιο σκεύασμα που κυκλοφορεί στο εμπόριο είτε, για πιο φυσικό τρόπο, με μαγειρική σόδα και νερό. Τα σκευάσματα υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία στα κτηνιατρεία, επίσης με κάποια από αυτά μπορούμε να απολυμάνουμε και τα αυγά.
Ρύθμιση εκκολαπτικής.
Η εκκολαπτική θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία αρκετές ώρες πριν τοποθετηθούν τα αυγά. Αν η εκκολαπτική είναι καινούρια και χρησιμοποιείται πρώτη φορά θα πρέπει να ρυθμιστεί η θερμοκρασία και η υγρασία της. Μην εμπιστεύεστε τόσο το θερμόμετρο που υπάρχει ενσωματωμένο στη μηχανή, μπορεί να μην είναι ακριβείας ή λόγω της θέσης του μέσα στη μηχανή, αν είναι πολύ κοντά στην πηγή θερμότητας, να δείχνει θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτήν που υπάρχει μέσα στο θάλαμο. Οπότε θα πρέπει να γίνει μέτρηση της θερμοκρασίας στο μέρος του θαλάμου όπου θα τοποθετηθούν τα αυγά.

Η άριστη θερμοκρασία για την επώαση είναι 37,7 βαθμοί Κελσίου ή 100 βαθμοί Φαρενάιτ και η υγρασία στο 60%. Τις 3 τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία πρέπει να είναι χαμηλότερη κατά ένα βαθμό περίπου και η υγρασία στο 70%. Αν η εκκολαπτική δεν διαθέτει ανεμιστήρα η θερμοκρασία πρέπει να είναι 38,6 στην κορυφή του αυγού.
Τοποθέτηση αυγών.
Τα αυγά θα πρέπει να μένουν σε θερμοκρασία δωματίου μερικές ώρες πριν μπούνε στην εκκολαπτική, τοποθετούνται με τη μύτη προς τα κάτω.
Περιστροφή αυγών.
Οι αυτόματες εκκολαπτικές, περιστρέφουν τα αυγά αυτόματα κάθε 2 ώρες κατά 90 μοίρες, στις ημιαυτόματες η περιστροφή των αυγών γίνεται χειροκίνητα, τα αυγά πρέπει να περιστρέφονται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Αν η μηχανή δεν διαθέτει κάποιο αυτόματο ή ημιαυτόματο σύστημα περιστροφής τότε τα αυγά τα γυρνάμε ένα - ένα, αλλά πάντα με πλυμένα χέρια. Από την 18η ημέρα μέχρι την εκκόλαψη, τα αυγά δεν πρέπει να γυρνάνε.
Έλεγχος γονιμοποιημένων αυγών.
Κατά την διάρκεια της επώασης η εκκολαπτική θα πρέπει να ανοίγει όσο το δυνατόν λιγότερο, ο κύριος λόγος για να ανοίξει η εκκολαπτική είναι για τον έλεγχο των γονιμοποιημένων αυγών, ο έλεγχος γίνεται εύκολα, ακόμα και με ένα αυτοσχέδιο ωοσκόπιο. Τα γονιμοποιημένα αυγά φαίνονται από την 5η ημέρα και μετά, στη φωτογραφία παρακάτω έχει γίνει ωοσκόπηση αυγού την 5η ημέρα και είναι εμφανή τα αιμοφόρα αγγεία, ωστόσο στην ωοσκόπηση της 14ης ημέρας μπορεί να εξακριβωθεί με βεβαιότητα. Αν τα αυγά δεν είναι γονιμοποιημένα αφαιρούνται αμέσως από την μηχανή για να μην προξενήσουν κάποιο πρόβλημα στα υπόλοιπα αυγά.
21η ημέρα.
Τα αυγά της κότας χρειάζονται 21 ημέρες για να επωαστούν, αυτό σημαίνει ότι την 21η ημέρα, αν δεν είχε υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την θερμοκρασία και την υγρασία τις προηγούμενες ημέρες, οι νεοσσοί αρχίζουν να βγαίνουν από το αυγό σπάζοντας το κέλυφος. Ένας νεοσσός χρειάζεται 6-7 ώρες μέχρι να βγει από το αυγό, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερες ώρες, ακόμα και 24.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βοηθηθούν οι νεοσσοί κατά την έξοδό τους από το αυγό, αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, το πιθανότερο είναι να προκληθεί ζημιά στον νεοσσό και να πεθάνει από αιμορραγία, αν ένας νεοσσός είναι τόσο αδύναμος ώστε να μην μπορέσει να βγει από το αυγό μόνος του, τότε δεν θα μπορέσει να επιβιώσει τις επόμενες ημέρες. Οι νεοσσοί παραμένουν στην εκκολαπτική για 24 ώρες, μέχρι να στεγνώσουν τελείως. Ποτέ δεν βάζουμε νερό ή φαγητό μέσα στην εκκολαπτική, λόγω θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών.

Όταν στεγνώσουν οι νεοσσοί μεταφέρονται στον θερμοθάλαμο.

5 σχόλια:

  1. Μια ερώτηση άν τα αυγά γυρίζουν συνεχόμενα χορης παύση χα έχω πρόβλημα
    Η μηχανή είναι αυτοσχεδια από πλυντήριο πιάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο θερμοθαλαμος τι θερμοκρασία πρέπει να έχει; Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα αυγα γυριζουν το πανω κατω; η με τον μοχλο που εχει το κουνας απλως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι 21 μέρες και βγήκαν πολύ λίγα ενώ άλλες φορές εβγεναν από 20 τι έγινε λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή