Διάκριση φύλου στους νεοσσούς.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορεί να ακολουθήσει ένας ορνιθοτρόφος για να βγάλει ένα ασφαλές συμπέρασμα για το αν ο νεοσσός είναι αρσενικού ή θηλυκού γένους. Μία μέθοδος αρκετά διαδεδομένη, επειδή είναι απλή και εύκολη, είναι αυτή της εξέτασης της φτερούγας του νεοσσού.

Στις φτερούγες των πτηνών, επομένως και στις όρνιθές, αναπτύσσονται τα κύρια και δευτερεύοντα φτερά κωπηλάτες και τα φτερά κάλυψης ή καλυπτήρια φτερά. Για να απαντηθεί το ερώτημα για το γένος του νεοσσού, το μόνο που χρειάζεται είναι μία απλή παρατήρηση της φτερούγας ανοίγοντάς την προσεκτικά.
θηλυκός νεοσσός
Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται η φτερούγα ενός θηλυκού νεοσσού ηλικίας τεσσάρων ημερών. Είναι εμφανής η διαφορά στο μήκος των φτερών, με κόκκινο χρώμα είναι τα φτερά κάλυψης, ενώ με το μπλε χρώμα τα κύρια φτερά κωπηλάτες.
Αρσενικός νεοσσός
Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται η φτερούγα ενός αρσενικού νεοσσού, ράτσας leghorn και ηλικίας επίσης τεσσάρων ημερών, ξεχωρίζουν τα καλυπτήρια φτερά, με κόκκινο χρώμα, από τα φτερά κωπηλάτες με μπλε χρώμα, όμως το μήκος τους είναι σχεδόν ίδιο.
Συμπερασματικά προκύπτει ότι όταν τα φτερά κάλυψης είναι μικρότερα από τα φτερά κωπηλάτες τότε ο νεοσσός είναι θηλυκού γένους. Όταν τα φτερά κάλυψης είναι ίσα ή ελαφρώς μεγαλύτερα από τα φτερά κωπηλάτες τότε ο νεοσσός είναι αρσενικού γένους. Η διαφορά στο μήκος των φτερών είναι εμφανής από την πρώτη κιόλας ημέρα.
Διάκριση νεοσσών την πρώτη εβδομάδα
Μετά από 7 ημέρες ζωής των νεοσσών η διάκριση του φύλου γίνεται ακόμα πιο εύκολη. Και πάλι στην φτερούγα υπάρχουν διαφορές στο μέγεθος των φτερών. Τα θηλυκά αναπτύσσουν και τα πρωτεύονται και τα δευτερεύοντα φτερά κωπηλάτες, έτσι σχηματίζεται μία ομοιόμορφη τοξοειδής καμπύλη, στα αρσενικά δεν συμβαίνει το ίδιο, τα φτερά της φτερούγας παραμένουν μικρότερα από αυτά των θηλυκών.

Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται καθαρά η διαφορά στις φτερούγες δύο νεοσσών διαφορετικού φύλου, και οι δύο νεοσσοί είναι ράτσας leghorn 7 ημερών.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που βοηθάει στην διάκριση του φύλου είναι η ουρά που αναπτύσσεται γρηγορότερα στα θηλυκά. Με μία ματιά, παρατηρώντας απλά την διαφορά μήκους των φτερών και την ουρά, διαπιστώνεται με ακρίβεια το φύλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου